Translate

piątek, 24 sierpnia 2012

Z piernikową nutą...

Dzisiaj prosty przepis na smakowity deser, nie tylko od święta;) 
Piernikowa krajanka.

Składniki:
- 10 dag miękkiej margaryny,
- 10 dag drobnego cukru,
- 3 jajka,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 8 łyżek mąki,
- 10 dag obranych i posiekanych migdałów,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- gotowy lukier,
- margaryna i mąka do formy (ewentualnie papier).

Wykonanie:
Margarynę utrzyj z 5 łyżkami cukru, dodaj żółtka oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę. Mąkę wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Białka ubij na sztywną pianę, wciąż ubijając, dodawaj powoli pozostały cukier, aż piana stanie się lśniąca i sztywna. Do masy maślano-czekoladowej dodawaj na zmianę po trochu mąkę i pianę z białek. Płaską formę posmaruj margaryną, oprósz mąką/wyłóż papierem. Wlej do niej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200 st. C. Ostudź w formie. Wyjmij ciasto, pokrój w kwadraty mniej więcej 2cm x 2cm, przełóż do miski i polej lukrem. Wymieszaj. Aby nie posklejały się ze sobą, ułóż na blasze lub samym papierze i pozostaw najlepiej na noc (ciasto przejdzie lukrem). 

Gotowe;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz