Translate

środa, 29 sierpnia 2012

Czekoladowo i wiśniowo

Wspaniałe ciasto na każdą porę:)

Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- mała torebka cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 150 ml oleju
- 15 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- 30 dag wydrylowanych wiśni
- tłuszcz i mąka do formy
- 15 dag cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z wiśni

Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, przesiej do miski. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodaj startą czekoladę i wiśnie, delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy (o średnicy 22-24cm) natłuszczonej i oprószonej mąką. Piecz ok. 75 min. w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu zostaw na 10-15 minut w formie, wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem polej lukrem przyrządzonym z cukru pudru utartego z sokiem z wiśni lub posyp samym cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz