A dziś przepis na ciasto , którego jest baaardzo dużo i wystarczy dla całej rodziny a nawet gości. Dodatkowo wygląda wspaniale i dość niezwyczajnie:)
...czyli METROWIEC
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
szklanka oleju
3 szklanki i 2 łyżki mąki
3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek przegotowanej zimnej wody
Krem - karpatkowy
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
Białka ubij na sztywno. Mieszając dodaj stopniowo, cukier żółtka, 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, olej i wodę. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj kakao, drugą z 2-wiema łyżkami mąki. Ciasta wlej oddzielnie do prostokątnych blaszek. Piecz godzinę w temp. 180 stopni.
Krem: karpatkowy wykonaj według przepisu na opakowaniu.
Ciasto wyciągnij z foremek. Pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Składaj na przemian ciemne i jasne ciasto smarując kremem. Polej polewą i włóż do lodówki. Pokrój w ukośne plastry.
Gotowe ciasto:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz