Translate

sobota, 4 sierpnia 2012

Przepis na... #3 - Ciasteczka czekoladowe.

Dzisiaj kolejny sprawdzony przepis z wykorzystaniem ulubionej przez nas czekolady;)

Składniki:
- 2,5 szklanki pszennej mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 12 dag margaryny,
- 0,25 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 1 - 2 tabliczki czekolady.

Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. W drugiej, większej, zmiksuj margarynę o temperaturze pokojowej z cukrem, dodaj jajka i olejek waniliowy, dalej miksuj, aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj mieszankę mączną i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w ciasto ręką. Ciasto podziel na 8 części, z każdej z nich utocz wałek i pokrój na 6 plasterków (nam wyszło po 7;)). Formuj z nich płaskie, okrągłe ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Nie może się obyć bez zaprezentowania naszego dzieła. Świeże i chrupiące:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz