Dziś, przedstawiamy kolejny przepis na tartę , ale tym razem w wersji na ostro:)
Przepis na ciasto: ( wychodzą 2 porcje ciasta na dwa spody)
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
2 łyżki oleju
pół szklanki wody
Wykonanie:
Do miski dodajemy mąkę, sól, kostki masła, olej oraz część wody i
siekamy masło z mąką, zagniatając całość na zwarte i spójne ciasto.Gotowe ciasto jeszcze chwilę szybko zagniatamy na stolnicy, po czym
dzielimy je na 2 części, jedną zamrażamy, drugą schładzamy w lodówce przez
minimum 30 minut.
Farsz:
1 duży pomidor
ser żółty
bazylia
sól, pieprz
Ciasto rozwałkujemy i układamy na blasze do tarty. Pieczemy przez 15 min. Następnie układamy pomidory pokrojone w półplasterki, solimy je. Na wierzch kładziemy ser i posypujemy bazylią.
Zapiekamy przez ok. 25 min.
Jest to prosta i szybka wersja tarty. Oczywiście można dodać swoje ulubione dodatki.
Wyśmienicie smakuje polna ketchupem.
Jakie są wasze sposoby na tartę? Zapraszamy do przesyłania nam swoich pomysłów:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz