Translate

piątek, 7 września 2012

Jabłkowa tarta

Dzisiaj prezentujemy przepis z wykorzystaniem jabłek, w sam raz na jesienne popołudnia;)

Składniki:
- 30-35 dag zimnej margaryny lub masła
- 40-45 dag mąki
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 160 ml bardzo zimnej przegotowanej wody
- tłuszcz do formy
- żółtko do posmarowania
Farsz:
- 5 dużych jabłek
- 3 łyżki mąki
- 7-10 dag cukru
- łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Tłuszcz pokrój w małą kostkę. Mąkę, sól i cukier wymieszaj. Dodaj tłuszcz i miksuj, aż całość będzie przypominać kruszonkę. wlej 1/2 szklanki wody, miksuj, aż połączy się z ciastem. Jeśli trzeba, wlej resztę wody. Spłaszcz ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
Farsz: jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z mąką, cynamonem i cukrem.
Schłodzone ciasto podziel na pół (jedną trochę mniejszą od drugiej). Połowę rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Formę do tarty natłuść, dno i boki wylep ciastem, nakłuj widelcem. Na nim rozłóż jabłka, przykryj rozwałkowaną resztą ciasta i zlep brzegi. Ostrym nożem ponacinaj ciasto - mają powstać szczeliny do ujścia pary. Posmaruj żółtkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 210 st. C, zmniejsz temperaturę do 190 st., ciasto przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 50 minut. 



Przygotowania wymagają dużo czasu, ale naprawdę warto;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz